Jak Vás může ohrozit modré světlo?

Jak Vás může ohrozit modré světlo?

Proč se chránit proti modrému světlu?


Je dokázané, že někteří lidé jsou na modré světlo poněkud citlivější než jiní, a  proto u nich může dojít k tzv. fotofobii, což je nesnášenlivost světla, která může způsobovat migrény a další nepříjemné bolesti. Tato porucha je umocňována právě vlnovými délkami modrého světla.


Expozicí modrému světla v noci se zvyšuje citlivost na modré světlo a to může narušit také spánek. Byl také proveden vědecký výzkum, který se zabýval vlnovými délkami modrého světla.


Co je to citlivost na modré světlo?


Citlivost na modré světlo je synonymem pro fotofobii, která je způsobena mimo jiné také vlnovými délkami modrého světla. Existuje několik možných příčin fotofobie, jako jsou oční onemocnění, neurologické či psychiatrické problémy či vedlejší účinky léků. Proti těmto příčinám Vás bohužel ubránit nemůžeme. V čem ale můžeme pomoci je právě ochrana proti modrému světlu při používání elektronických zařízení, které modré světlo vyzařují.


Jedna z možných příčin může mít něco společného s Melanopsinem.

Melanopsin je přítomen v ipRGC (vnitřně fotosenzitivní gangliové buňky sítnice). Jedna hypotéza je, že aktivace těchto ipRGC specifickými vlnovými délkami modrého světla může mít něco společného s příznaky fotofobie stimulací nociceptivních neuronů podél drah trigeminálního nervu.

 

Doporučení na závěr

 

Někteří lidé mohou pociťovat bolestivé příznaky po vystavení modrému světlu, které by mohly být popsány jako fotofobie (citlivost na světlo)

Pokud máte pocit, že trpíte světloplachostí, měli byste se poradit se svým očním lékařem, a nechat si zkontrolovat oči.

Zpět do obchodu